Havacılık ve Uzay Çalışmaları Üzerine
2 Mayıs 2016

Havacılık ve Uzay Çalışmaları Üzerine
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Google plus'da paylaş Yazdır
 

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Güncel Sohbet Hoş Muhabbet Söyleşi dizisinin ilk konuşmacısı olarak 7 Ocak 2016 Perşembe akşamı Ali Soylu Kültür Merkezi’nde konuğumuz oldu.

Aynı zamanda pilot ve Havacılık Mühendisi olan Yıldırım, söyleşide Dünyada ve Türkiye’de Havacılığı anlattı.
Yaklaşık 40 kişinin katıldığı sohbette konuşmacı, ilginç bilgiler de paylaştı, çok anlamlı ve mesaj dolu hatıralarından da bahsetti.

Yıldırım’ın verdiği ilginç bilgilerden bazıları;
- “Uçak bilinenin aksine motorlarıyla değil kanatlarıyla uçar. Motor sadece uçağın ileriye itilmesine yardımcı olur.”
-“Uçak, rüzgârı kanatlarının altına alarak değil, hava tarafından yukarıya çekilerek, vakumlanarak uçar.  Bundan dolayı uçakların uçabileceği üst bir sınır vardır. Hava yoğunluğunun çok az olduğu yüksekliklerde, uçağı yukarıya vakumlayacak hava olmadığından ilave 4 motorda taksanız daha yukarıya çıkamaz.”
- “Uçaklarda hızı havaya göre ayarlaman gerekmektedir, bundan dolayı hava yoğunluğunun dengesiz olduğu iniş ve çıkış anları uçuşların en tehlikeli aşamalarıdır. Rüzgarın yönü uçağın iniş yönüne göre arkadan veya yanlardan ise bu tehlike arz edebilmektedir. İniş anında rüzgarın önden esmesi önemlidir. Çünkü hızınızı buna göre ayarlamanız gerekmektedir.”
-“Uçakların kalkış hızı ile iniş hızı aynı olmamaktadır. Çünkü havada yakıt harcanmaktadır, bundan dolayı uçağın ağırlığı değişmektedir, haliyle hız da değişmektedir”
-“Uçak kazalarının çoğu pilotaj hatalarıdır. Çok az bir kısmı ise hava şartları ve teknik problemlerden kaynaklanır.”
Dünyadaki uçak üretimine dair de bilgi veren DHMİ Genel Müdürü, pazarın iki ana aktörünün Airbus ve Boeing firmaları olduğunu ve uçak üreticilerinin ancak uluslar arası sertifikasyonla bu işi yapabildiklerini belirtti. Türkiye’de uçak üretimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, zaten birçok uçak parçası ürettiğimizi ve yakın zamanda da ilk milli uçağımızı semalarda göreceğimizi sözlerine ekledi.

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Atatürk Havaalanı’nın 62 milyon yolcu ile bu sene 60 milyon yolcu kapasiteli Frankfurt Havaalanı’nı geçerek dünyanın en çok yolcu kapasitesine sahip 3’üncü havaalanı haline geldiğini söyledi. Dünyanın yolcu kapasitesi en fazla olan havaalanının 92 milyon yolcuyla ABD’deki Atlanta Havaalanı olduğunu belirten Yıldırım, İstanbul’da yapılan 3’üncü havaalanının tamamlandığında yılda 150 milyon hatta bazı düzenlemelerle 200 milyona varan yolcuya hizmet vermesinin beklendiğini belirtti. Toplam 6 pistten oluşacak İstanbul’daki 3’üncü Havaalanının ilk etabının 2018 yılında açılacağını ve yıllık 80 milyon yolcuya hizmet verilmeye başlanacağını belirtti.Almanya’daki Berlin Havaalanı’nın 2012’de bitirilecekken önce 2015’e daha sonra da 2018’e ertelendiğini hatırlatan Yıldırım, “Eskiden bir şeyi doğru yapmak önemliyken modern dünyada hız önem kazanmaya başladı” dedi. Bu yüzden Türkiye’nin ise çok daha sonraları başladığı ve daha büyüğünü inşa ettiği havaalanını 2025 yılında tamamen hizmete açmayı planladığını söyledi.

Uzay faaliyetlerinin de gündeme geldiği sohbette Yıldırım, “Şuan da uzayda büyük ülkeler arasında çok ciddi bir mücadele yaşanıyor, ancak söz sahibi olan ülke ABD’dir. ABD’den izinsiz uzayda çok rahat hareket edemezsiniz, hatta ABD’nin uzayı sahiplendiğini bile söyleyebiliriz.” dedi. “20-25 sene içinde uzayda yer almayan ülkeler artık tarih sahnesinde yer alamayacaklar” diyen konuşmacı, “Türkiye’nin büyük bir potansiyeli var, eğer doğru adımlar atılırsa uzay çalışmalarında Türkiye hak ettiği yeri alacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Sohbetin ardından program soru-cevap şeklinde devam etti ve hatıra fotoğrafı çekildi.

Önceki Sonraki
Burs
Duyuru
E-Bülten
Listemize kaydolarak derneğimizin yapacağı tüm yeniliklerden önceden haberdar olabilirsiniz.
Ad - Soyad :
E-Mail Adresi :
Telefon No :