İLMİ YAŞAM VE MEDENİYET DERNEĞİ BİLGE KRAL’I ANDI…
Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda önderlik eden unutulmaz lider “Bilge Kral” Aliya İzzetbegoviç, İlmi Yaşam ve Medeniyet Derneği (İYMED) tarafından düzenlenen bir konferansla anıldı. Hacı Bayram Veli Konferans Salonu’nda yapılan konferansa konuşmacı olarak Bahadır İslam, Atıf Raci Mazı ve Emira Albayrak katıldı. Özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Bilge Kral’ın hayatı, mücadelesi ve fikirleri anlatıldı.
“ BENİM İÇİN İSLAM GÜZEL VE ASİL OLAN HERŞEYİN DİĞER ADIDIR”
Konuşmacılardan Aliya’nın hayatını anlatan Bahadır İslam, Bilge Kral’ın 14 yıl hapse mahkum edildiği davanın son duruşmasında mahkeme heyetine yaptığı konuşmasında “ İslam benim için güzel ve asil olan her şeyin diğer adıdır” dediğini hatırlatarak onun kucaklayıcı bir İslam anlayışına sahip olduğunu söyledi.
Bahadır İslam, İzzetbegoviç’in mücadelesine ilişkin de “ O, sağlam bir imanın sabır ve metanetle birleştiği zaman ortaya neler koyulabileceğini gösterdi” ifadelerini kullandı.
BOSNA SAVAŞINDA 1200 CAMİ YAKILDI VE 500’Ü AŞKIN TOPLU MEZAR ORTAYA ÇIKARILDI
İslam, 1992-1995 yılları arasında yaklaşık 4 yıl süren savaşı anlatırken de savaşta 1200 caminin yakıldığını ve Sırpların sayıları hala tam olarak bilinemeyen binlerce insanı öldürdüğünü söyleyerek savaş sonrasında 500’ü aşkın toplu mezar ortaya çıkarıldığını belirtti.
“ALİYA, FİKİRLERİNİ İSLAM VE MATERYALİZM MUKAYESESİNİN ORTASINA İNSANI KOYARAK İNŞA ETTİ”
Konuşmacılardan Atıf Raci Mazı da Aliya İzzetbegoviç’in fikirlerini ve mücadelesini anlattı. Mazı, “Hayatıyla düşünceleri arasında bu kadar uyum bulunan bir insan zor bulunur” dedi. Mazı ayrıca Aliya’nın düşünce dünyasının şekillenmesinde hayatını geçirdiği Sarayova (Saraybosna) şehrinin etkili olduğunu söyledi. Aliya’nın İslam ve Materyalizm mukayesesi üzerinden fikirlerini inşa ettiğini belirten Mazı, onun bu mukayesesinin ortasına da insanı koyduğunu anlattı.
“BOSNA’DA SAVAŞ ÖNCESİNDE ALİYA KİTAPLARI YASAK OLDUĞU İÇİN ONU PEK TANIYAN OLMAMIŞTI”
Konuşmacılardan Boşnak kökenli olan ve Bosna Savaşı’na şahitlik eden Emira Albayrak ise savaş öncesi ve savaş sürecindeki Bosna- Hersek’e ilişkin gözlemlerini paylaştı. O süreçte yaşadığı acı hatıraları da anlatan Albayrak, “ Ailemden 70 kişiyi ve komşumuzdan tutun da sokağımdaki Kasaptan Bakkala kadar yakın tanıdığım pek çok insanı savaşta kaybettim” dedi. Albayrak, savaş öncesinde komünist Yugoslavya yönetiminde Aliya’nın kitaplarının yasak olduğu için onun fikirlerinin o günlerdeki Bosna toplumu tarafından pek bilinmediğini belirtti. Komünist yönetim altında değerlerini korumanın zorluklarına da değinen Albayrak, savaşla birlikte artık yeni bir neslin ortaya çıkmaya başladığını söyledi.